Pogon za preradu voća u Staroj Sušici započeo s probnim radom

Pogon za preradu voća u Staroj Sušici započeo s probnim radom

Objekt za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Staroj Sušici započeo je s probnim radom.

„Što je uljara za Primorje, ovaj Objekt je za goransku priču“, slikovito je pojasnio župan Komadina prilikom prezentacije ove 4,4 milijuna kuna vrijedne investicije.

Oko tri milijuna kuna osigurano je iz proračuna PGŽ-a, 400 tisuća kuna europska su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, a 650 tisuća kuna vrijednost je opreme u čijoj nabavci su sudjelovali JLS-ovi koji su uz PGŽ, a koja je za opremu izdvojila dodatnih 300 tisuća kuna, osnivači Centra. Objekt se sastoji od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za jaka alkoholna pića. U ovoj godini predviđeno je i dodatnih 100 tisuća kuna za potrebnu opremu, poput destilerije za eterična ulja.

Objekt za preradu voća zainteresiranim će obiteljskim gospodarstvima nuditi usluge prerade, a korisnici neće plaćati naknadu, već samo vodu, energente i ambalažu. Uz osnovnu preradu voća, objekt je namijenjen i edukaciji poljoprivrednih gospodarstva i studenata u suradnji s Veleučilištem u Rijeci gdje je uz podršku Primorsko-goranske županije ranije pokrenut studij agroturizma, te organizirana stručna praksa u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.